Hírek, aktualitások
2015. 10. 12. 00:27 | Tábor

Tábor amerikai egyetemistákkal

Az 1956-os Pesti Srác Alapítvány szervezésében szeptember 26-27-ig, 10-en az iskolából részt vehettünk egy 2 napos ingyenes táborozáson.

Szombat reggel találkoztunk a Corvin közben. Itt közös megreggelizés után egy rövid megemlékezést tartottunk a pesti srác szobránál. Egy csoportkép készítése után rögtön továbbmentünk. Megérkeztünk a Kozma utcai fegyházhoz, ahol megtekintettük a Kisfogházat, és a Kivégzések helyét. Itt körbevezettek minket, magyarul tartottak előadást, amit szinkrontolmács fordított. Különös volt látni, hogy a külföldről érkezők is milyen nagy érdeklődéssel hallgatták, hasonlóan meghatotta őket is.
Ezután kicsit vidámabb programok következtek. Busszal utaztunk a szállásra, ahol 2-3 ágyas szobákban voltunk elhelyezve külföldiekkel. Így könnyebben megismerkedhettünk velük. Kiderült, hogy 3 hónapig lesznek itt Magyarországon, egyetemen, ahol magyar nyelvet is tanulnak majd. Volt, aki már tudott 1-2 szót magyarul, hiszen magyar rokonai vannak. Ezalatt a két nap alatt viszont sok új szót is tanulhattunk egymástól. Ebéd után az előadóterembe mentünk, ahol egy tánc-és drámatanár segítségével, különböző gyakorlatokkal adhattuk le a feszültséget, mondhattuk el érzelmeinket, amiket a Kisfogházban éreztünk. Mikor ezzel végeztünk mindenki egyesével mondott magáról pár szót, hogy jobban megismerjük egymást. Ezután egy közösen készített prezentációt mutathattunk be nekik a mi iskolánkról. Majd következett a sportdélután. A rossz idő ellenére mindenki az úszást választotta. Lehetett még minigolfozni, focizni is.
A vacsora után a táncházba mentünk, ahol mindenki magyar népruhát próbálhatott, közösen sajátíthattuk el játékosan a magyar néptánc lépéseit.

A hosszas tánc után volt, aki úszni ment, de sokan a társalgóban csocsózhattak, pingpongoztak. Nagyon jó volt a hangulat.

Vasárnap korai reggeli után elindultunk megnézni a Feszty körképet. A Nemzeti Történeti Emlékparkban íjászkodhattunk, majd lovasbemutatót néztünk. A Szeri csárdában ebédeltünk, és elindultunk Marispusztára, ahol az 56-os Kápolnában megemlékeztünk.

Végül Soltvadkerten 3 kitűnő magyar bort kóstolhattunk, bort vásárolhattunk a termelőktől.
Ezalatt a két nap alatt mindenki nagyon jól érezte magát. Új emberekkel ismerkedhettünk meg, közös érdeklődést találtunk, új élményeket szereztünk együtt.

Vajna Barbara

10.A

KÉPEK AZ ESEMÉNYRŐL ITT