Hírek, aktualitások
2015. 01. 17. 12:29 | Tanórán kívüli szakkör

Minden megtanulható

tanulás-módszertani tanfolyam középiskolások részére

 

Gimnáziumunk egyik legfontosabb küldetése, hogy diákjainknak olyan ismereteket adjunk át, melynek segítségével az élethosszig tartó tanulási folyamatot lehetőségként és nem frusztrációként élik meg és ezen ismeretek birtokában képesek a tanulási folyamatot, a tanulásra fordított időt a leghatékonyabban kihasználni. 

Ennek fényében a iskolánk diákjai számára tanulás-módszertani tanfolyamot indítunk kifejezetten a középiskolás diákok igényeire szabva.

A tanulás nem velünk született képesség, de mindenki számára elsajátítható, finomítható, továbbfejleszthető.

A tanfolyam segít abban, hogy a diákok tudatosítsák magukban milyen fontos a tanuláshoz való hozzáállásuk, hogyan ébresszék fel magukban a motivációt, melyik tantárgyhoz milyen módszertan szükséges, hogyan jegyzeteljenek, hogyan lássanak át nagyobb anyagrészeket és hogyan gondolkozzanak rendszerben. Kézzelfogható, gyakorlati példákon keresztül sajátítják el a hatékony tanulás művészetét. A tanfolyamhoz a diákok speciálisan összeállított jegyzetet is kapnak.

A tanfolyam négy modulból áll, a modulok egymásra épülnek és egymást kiegészítik. Egy-egy modul 3 órás időtartamú. Mivel a tanfolyam sok gyakorlatot is tartalmaz (tréning jellegű képzés), a férőhelyek korlátozott számúak, maximum 15-20 diák lehet egy csoportban oktatni. Ezért osztályonként 2-2 csoportot hozunk létre. Az érintett diákok a beosztásokat osztályfőnökeiktől meg fogják kapni

A tanfolyamot Hanula Erika (nyelvtanár, tanulásmódszertan-szakértő) tartja.

A tréningeket szombatonként 9:00-12:00 között tartjuk. Egy tanfolyam négy modulból áll. A képzés teljes költségét a Kőrösi Csoma Sándor Ifjúsági Klub Alapaítvány finanszírozza

Bízunk abban, hogy a tréningek során diákjaink elsajátíthatják azokat a fogásokat, technikákat, amivel egységnyi ráfordított idő alatt a 


1. modul: Általános tanulás-módszertani fogások

Miért nagyon fontos a hozzáállás? Célok meghatározása. A belső motiváció felébresztése. A jó időgazdálkodás megtanulása. A jó jegyzetelés módszerei illetve nagy anyagrészek átlátása és összefoglalása világos és egyszerű módszerekkel. Természetesen az elméletet rengeteg gyakorlat, tanulási tipp és fortély egészíti ki. Az ilyen eszközök elsajátításával hatalmasat lehet előrelépni a tudatos tanulás útján.  Nem csak összefoglaló dolgozatokra, vagy az érettségire érdemes így készülni, hanem egész évben. Sőt, a későbbiekben, egyetemen vagy a munkahelyen is nagy hasznát veszik ennek a tudásnak.

 

2. modul: Memóriafejlesztés

A tanulás alapja, hogy az új információkat hogyan tudjuk befogadni és raktározni az agyunkban úgy, hogy az a későbbiekben könnyen és hatékonyan előhúzható legyen. Erre sok módszer létezik, amelyek kombinálhatóak vagy mindenki kiválaszthatja a számára leginkább közel állót. A modul alatt ilyen memóriafejlesztő módszereket tanulunk meg.  A memória edzhető és fejleszthető, mint bármelyik izom a testben. Jó módszerekkel hatalmas fejlődés érhető el a tanulásban. Érettségire, nyelvtanuláshoz de a való életben is nagyon hasznos lehet ez a tudás.

 

3. modul: A hatékony nyelvtanulás

A nyelvtanulás speciális terület, de ugyanúgy megvannak a módszerei, mint bármelyik tárgynak. Hogyan lehet megtanulni idegen nyelven gondolkodni? Hogyan lehet már a tanulás elején idegen nyelvű könyveket olvasni, filmeket nézni? A szöveghallgatást és kommunikációt milyen tippek és módszerek segítik? Ezekre a kérdésekre válaszolunk a modul alatt. Továbbá megnézzük, milyen számítógépes és/vagy mobiltelefonos applikációkat érdemes a nyelvtanuláshoz használni. Ha megvannak a jó módszerek, a nyelvtanulás örömmé és izgalmassá válik, sőt, a további nyelveket egyre könnyebben lehet megtanulni.

 

4. modul: A hatékony vizsgázás

A vizsgákon nagyon sok múlik, a jegyek, a továbbtanulás, sőt a későbbiekben akár a munkahelyi előrelépések is. A vizsgázásnak megvannak a maga sajátosságai, amire fel lehet készülni. Egy vizsgamódszerekkel jól felvértezett diák jóval magasabb pontot érhet el ugyanazzal a tudással, mint a felkészületlen.  Sőt, a vizsgadrukkot is csökkenteni lehet. A modul alatt kitérünk a nyelvvizsgázás módszereire is, mivel ez egy speciális és nagyon fontos terület.