Hírek, aktualitások
2013. 10. 12. 22:24 | Közérdekű információ

Megemlékezés Amerika felfedezéséről

Cristóbal Colón nació en 1451, probablemente en Genova, pero no se sabe esactamente su origen. Empezó como artesano y comerciante, pero fue también navegante, cartógrafo y fue famoso por el descubrimiento de América, el 12 de octubre de 1492, al llegar a la isla de Guanahaní (San Salvador, en las Bahamas).
Colón concibió su proyecto de abrir una ruta naval hacia Asia por oeste. La reina Isabel financió una flotilla de tres carabelas - la Pinta, la Niña y la Santa María – con las que navego hasta las Islas canarias y luego hacia las Islas Bahamas. Realizó 3 viajes más, descubriendo Cuba, Jamaica, Puerto Rico y Trinidad.
Murió en Valladolid en 1506, sin saber que había descubierto para los europeos el „Nuevo Mundo”.


Papp Kristóf (12. évf.)


Amerika felfedezése

Ma 521 éve , 1492. október 12-én lépett a partra a mai San Salvador területén Kolumbusz Kristóf.
A genovai származású tengerész, Kolumbusz már az 1480-as évek közepétől támogatókat keresett azon tervéhez, hogy nyugat felé hajózva elérje a gazdag fűszertermő vidékeket. Mivel Lisszabonban nem járt sikerrel, Spanyolországban a katolikus uralkodókat, Aragóniai Ferdinándot és Kasztíliai Izabellát kereste meg ötletével. Az uralkodók Kolumbusz kérelmét elfogadták, admirálisi címmel ruházták fel, és három hajót adtak számára, melyekhez a palosi kikötőben gyűjthetett legénységet. A Santa Maria, a Niña és a Pinta 1492. augusztus 3-án este indult az ismeretlen nyugati félteke felfedezésére.
Abban a tudatban, hogy az indiai szigetvilágot érték el, az itt talált őslakókat Kolumbusz indiánoknak nevezte el. Elsősorban fűszereket és aranyat kerestek az új területeken. Kolumbusz 1493 januárjában indult vissza Spanyolországba nemesfémmel, fűszerrel, ismeretlen növényekkel valamint indián foglyokkal a fedélzetén. Hősként fogadták, kitüntették s hamarosan újabb feladatokkal bízták meg. Kolumbusz ezt követően három további utazáson is elérte Amerikát, de továbbra sem tudatosult benne, hogy egy új világot fedezett fel. Egészen halála napjáig úgy hitte, valójában Indiába és Ázsiába jutott el.


Koczkás Szabolcs (11.évf.)
forrás: www.rubikon.hu
www.wikipedia.org