Hírek, aktualitások
2016. 12. 10. 19:11 | Kirandulások, túrák

Kirándulás Portugáliában az Erasmus+ Program keretében

Iskolánk eredményesen szerepelt az Erasmus+ program kertében meghirdetett pályázaton, így egyhetes nemzetközi környezetvédelmi program keretében Portugáliába utazhatott 6 diákunk.

Egy diáktárs beszámolója a nyári programról:

"Portugália csodálatos hely. Az óceán, a környezet, és a hely szellemisége egyaránt kifogástalan, ezért nagyon szerencsések vagyunk, hogy egy ERASMUS+ program keretén belül eljuthattunk ide és új élményekkel gazdagodhattunk. A szállás Aveiroban volt, egy kellemes kisebb városban, amit Portugália Velencéjének is neveznek.

A program fő témája a környezetvédelem volt, amin 7 ország vett részt; Litvánia, Törökország, Olaszország, Bulgária, Horvátország, Románia, Portugália és Magyarország. E mellett a másik fontos cél az angol nyelv gyakorlása és használása volt. Az első nap több közös játékot játszottunk, hogy könnyebbé tegye az ismerkedést és a feloldódást. A korhatár 17-25 éves korig volt meghirdetve, ezért voltak korbeli különbségek, de ezek egyáltalán nem érződtek, és mindenki megtalálta a helyét a társaságban. A foglalkozásokhoz és a közös a kommunikációhoz az angolt használtuk, ami eleinte furcsa volt, de kis idő után hozzászoktunk és nagyon jól működött.  A feladatok elvégzése mindig más-más csapatokban történt, ami több időt igényelt, de ezek mellett volt idő a szabadabb élvezetekre is; bejárhattuk a várost, aminek sikerült megismerni a nappali és az éjszakai arcát is, eltöltöttünk egy teljes napot az óceánparton, és mindezek mellett sok időt töltöttünk együtt a többiekkel, sok felejthetetlen pillanattal gazdagodva.

A napi programok lezárásánál minden nap két-két másik ország állt ki, és adott elő egy ismertetőt a hazájáról kis előadással, és otthonról hozott dolgokkal (étel, ital stb.). Érdekes volt nézni a különbségeket az országok kultúrái között és nagyon jó volt kipróbálni a saját kóstolókat, amiket magukkal hoztak.

Az időjárás tökéletesebb nem is lehetett volna; egyszer sem esett az eső, és nem volt borult az ég. Végig napsütésben teltek a napok, amik hozzájárultak a jó hangulathoz.

A hét végére nagyon jól összeszoktunk, és senki sem vette könnyen a búcsút, hiszen egy ilyen eseménydús és jó hetet nehéz otthagyni.

Mi magyarok még egy utolsó napot Portóban töltöttünk, ami szintén nagyon jó élmény volt.

Nehéz megfogalmazni az érzéseket és mind azt a sok szépet és jót, amit ezen az úton kaptunk, mert ezek átélve az igaziak, és nagyon boldog vagyok, hogy egy ilyenben nem mindennapi dolognak lehettem részese.

Remélem, még sokaknak megadatik egy ilyen lehetőség, ahol a nyelvtanulás nem puszta könyvekből áll, hanem a tudást kapcsolatokon, és egy életre szóló „kalandon” keresztül kapják meg.

Nekem ez az út nagyon sokat adott; nem csak a nyelvtudásomon dobott, de barátokat is kaptam, ami miatt nagyon boldog vagyok."