Hírek, aktualitások
2017. 05. 31. 11:11 | Közérdekű információ

Demokráciajáték

Ötvenedszer dönthettek a diákok

Az idei tanév utolsó előtti, egyben jubileumi, 50. Demokráciajátékán elsöprő többséggel született törvény az érettségi vizsgát megelőző külföldi tanulmányokról.

 

Május 25-én a kormánypárti koalíciót a szekszárdi I. Béla Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola (Ősz-ülők Társasága), a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakközépiskola (Téli Menedék Fórum) alkotta, míg az ellenzék színeiben a budapestiek, vagyis a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium (Tavaszi Megújulás Szövetség) és a Bornemisza Péter Gimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda és Sportiskola (Jövő Nyárért Egyesülés) mérte össze tudását és felkészültségét.

 

„Az érettségi vizsgát megelőző külföldi tanulmányok kötelezővé tételének elrendeléséről” szóló törvényjavaslatot a Tisztelt Ház 78 igen, 0 nem és 2 tartózkodás mellett szavazta meg, melynek eredményeképpen törvénybe iktatták a külföldi tanulást. Az összegző módosító javaslatot 78 igennel, 2 nemmel és 0 tartózkodással fogadta el az országgyűlés.

A vita során példátlan kompromisszum alakult ki a négy párt között, amit a szavazás eredménye is bizonyít. A Törvényalkotási Bizottság ülése ellenben parázs vitát hozott, de a feszült hangulat a délutáni plenáris ülésen mérséklődött. Így lehetővé vált, hogy a pártok észérvekkel győzzék meg egymást, és sor kerüljön a minden frakció által támogatható törvényjavaslat elfogadására.

Az ülésnap végén a négy párt közös sajtótájékoztatóján értékelte az eredményt és a törvényjavaslat elfogadásának körülményeit.

Gratulálunk a résztvevőknek!

További programjainkról Diákparlament aloldalunkon tájékozódhatnak, a Demokráciajátékra jelentkezni a demokraciajatek@parlament.hu címen lehet.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt további rendezvényeinken is!

Forrás: http://www.nemzetfotere.hu/blog/posts/otvenedszer-donthettek-a-diakok