Hírek, aktualitások
2016. 02. 10. 12:14 | Innováció

A KKK februári vendége Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő


A KKK február 19-i sztárvendége Georg Spöttle ismert biztonságpolitikai szakértő, akit a migrációról, annak történelmi és politikai összefüggéseiről, illetve Európát érintő, várható hatásairól kérdezzük.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk. Az előadás 17:00-kor kezdődik a tornateremben.

Az eseményre regisztrálni itt lehet


Georg Spöttle munkásságáról a Securifocus internetes újság cikkéből:

"George Spöttle neve néhányunknak ismerősen csenghet, hiszen sokszor feltűnik a sajtóban biztonsági szakértőként. Ám azt csak kevesen tudják róla, hogy honnan indult karrierje, vagy, hogy hányszor teljesített szolgálatot terepen, veszélyes helyzetekben. Beszélgetésünk során fény derült arra is, hogy nem csak a munkája miatt szeret utazni, hanem magánemberként is igyekszik felfedezni földünk legkülönbözőbb helyeit. Világnézetét mostantól blogján is megosztja az érdeklődőkkel.

Mióta dolgozik biztonságpolitikai szakértőként?

Több mint 13 éve dolgozom biztonságpolitikai és nemzetbiztonsági szakértőként mind a magyar Hír TV, MTV1, RTL Klub és ATV csatornáknak, ezen kívül pedig a német N24 TV-nek. Mivel a világ számos háborús övezetében és geopolitikailag izgalmas pontján jártam, úgy, mint Irak, Afganisztán, Pakisztán, Szíria, Észak-Korea és több afrikai valamint ázsiai ország, így elég jó rálátásom van egy adott állam illetve régió politikai és stratégiai status quojára.

Hol teljesített korábban szolgálatot?

25 éven át voltam a német Bundeswehr tagja, mint ejtőernyős. Hét évig hivatásos katonaként, utána tartalékosi állományban teljesítettem szolgálatot. A nyugat-berlini rendőrtiszti főiskolán végeztem és a Landeskriminalamt (Országos Bűnügyi Hivatal - Németország) felügyelője lettem. Munkaköröm a politikailag és vallásilag motivált bűncselekmények (terrorizmus) felderítése volt. Mivel négy nyelvet beszélek gyakran dolgoztam együtt más osztályokkal, például a tanúvédelmi vagy az államvédelmi kommandókkal.

Megközelítőleg hányszor volt terepen?

Pontos számot nem tudok mondani, de úgy 50 alkalommal. Volt, hogy heteket, hónapokat töltöttem el egy-egy terepen.
Melyik „bevetése” volt a legemlékezetesebb?
2005-ben majd 2006-ban ismételten Afganisztánban jártam, mint tartalékos tiszt és egy nemzetközi felderítőcsapatba voltam integrálva. Jalalabadban, közel a Pakisztáni határhoz történt velem egy emlékezetes eset. Éppen kiszálltam a terepjárónkból, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a buszpályaudvaron, amely mellett megálltunk. Szerencsére a terrorista ideges lehetett és túl korán hozta működésbe az öngyilkos mellényét. A detonáció több, mellette álló helybelivel is végzett. Járművünk szélvédőjére és motorháztetejére emberi szövetdarabokat katapultált a robbanás ereje. Rettenetes volt. Mint kiderült, egy 15 éves fiú volt az elkövető. A tálibok beszélték rá az öngyilkos akcióra a fiatal srácot. Mint minden „sahídnak”(mártírnak), neki is 77 szűzlányt és egy helyet ígértek a próféta jobbján. Ezt a szerencsétlen fiú szóról-szóra elhitte, mivel a tetem maradványán látszott, hogy több nadrágot is magára vett, mégpedig azért, hogy védje férfiasságát. Azt hitte valóban teljesítenie kell majd a szüzeknél férfiként. Sok mélyen vallásos fiatalt megvezetnek az al-kaida, lashkar-e tayyiba vagy más terrorszervezetek ideológusai. A szegény, ám mélyen hívő fiatalok abban bíznak, hogy haláluk után egy jobb életben lesz részük. Ez egy teljesen átlagos nap volt Afganisztánban.

Hogyan tudja a terepen tapasztalt érzéseit, éles helyzetekben szerzett tudását a mindennapokban kamatoztatni?

A sok harci és kulturális tapasztalatot többek között úgy tudom tovább adni, hogy a Közszolgálati Egyetem docense vagyok, Biztonságpolitika és Védelem szakon. Ezen felül az elmúlt években részt vettem vezérkari tisztek oktatásában és tananyagok készítésében is több egyetemen és főiskolában. A vagyonvédelmi cégnél, ahol dolgozom, mind a vagyonőrök, mind a testőrök képzésébe bele tudok építeni, át tudok adni olyan tudásanyagot, amely munkájuk során hasznos lehet számunkra.

A jelenlegi megbízók között van olyan, akinél kifejezetten előny az Ön szakértői múltja? Meghallgatják és megfogadják a tanácsát?

A kiemelt objektumok, úgy mint a követségek védelme során fontos, hogy kollégáink tudják kik és miért tervezhetnek merényletet a képviselet ellen. Ha a veszélyforrás konkrét, akkor jobban tudják, mire kell figyelniük a szolgálatuk alatt és után is. Előfordulhat, hogy valaki megpróbál bizalmukba férkőzni és információkhoz jutni például a biztonsági rendszerről vagy az őrök számáról, fegyverzetéről. A modern, intelligens vagyonvédelemben - amelyet az Őrmester Nyrt. is képvisel - gondolkodó, körültekintő kollégákra van szükség, akik figyelemmel kísérik a híradásokat, a napi eseményeket és folyamatosan képzik magukat, legyen az nyelv vagy szakmai tudás.

A közelmúltban egy blogot indított. Mi motiválta ebben? Miért tartja fontosnak megosztani véleményét, nézeteit a nagyvilággal?

Jó pár éve foglalkozom már az újságírással. Több száz cikkem jelent meg külpolitikáról, extrémsportokról, sőt, ismeretterjesztő könyvekbe is írtam társszerzőként, igaz ezek az űrkutatással foglalkoznak és nem a biztonságpolitikával. Az, hogy blogírásra adtam a fejem, elsősorban főnökömnek köszönhető, aki remek írásaival folyamatosan szerepel hazánk vezető internetes hírportáljának oldalán. Úgy éreztem, hogy szeretném megosztani másokkal gondolataimat azokról az eseményekről, melyek napjainkban a világban zajlanak.

Már az elejétől nagy népszerűség övezte írásait, hiszen a fent említett hazai hírportál is egyből az oldalán ajánlotta. Inspirálóan hat Önre, hogy ilyen erős érdeklődést váltott ki?

Jó érzés, amikor látom, hogy sok ezer ember olvassa írásaimat, legyen ez blog vagy újságcikk. Ezzel szeretnék impulzust adni az olvasóknak, hogy érdeklődjenek a világpolitika után. Nincs nálam a bölcsek köve, csak igyekszem elemezni az adott helyzetet például most Szíriában. Látom, hogy az úgynevezett demokratikus ellenzék igazából egy radikális iszlamista csoport, akiktől nem várható el a demokrácia, hanem egy terroristafészekké alakítanák azt a csodaszép országot. Nagyon foglalkoztat egy könyvprojekt is, mely csak részben lesz szakmai, mert egy tudományos – fantasztikus regény a tervem."