Hírek, aktualitások
2014. 02. 13. 10:22 | Közérdekű információ

A drogról másképp

Drog prevenciós előadás sorozatot indítunk a Kőrösiben. A rendhagyó előadást a Fővárosi Önkormányzat támogatja. Az előadó, Marosi Antal rádiós műsorvezető, egykori gyilkossági nyomozó sajátos programja attól eredményes, hogy saját nyelvükön szól a fiatalokhoz. Nem szörnyű példákat mutat be és nem elrettenteni próbál, pusztán szemlélteti mi is történik az agyban a kábítószer hatására.

A natúr és szemtelenül őszinte előadás világossá teszi azt, amit nem sok hasonló prevenciós előadásban hallani: a kábítószer olyan visszafordíthatatlan folyamatokat indít el az agyban, amin nem segít a leszokás, az elvonó kúra. Mert ha valakinek az örömközpontja kiég, ugyan még megtanulhat normálisan, szer nélkül élni, de az az élet már soha többé nem lesz olyan, mint előtte.

A műsorvezetőt egy személyes élmény indította missziójában: „A fiam 14 éves volt, amikor először találkoztam ezzel az előadással. Volt a fiamnak egy osztálytársa, aki már reggel azzal kezdte a napot, hogy felkelés után bedrogozott. Úgy éreztem, hogy valamit tenni kéne. Aztán a fiaméknál az iskolában én is meghallgattam Balogh Sándor volt kollégámnak ezt az előadását. Ő még boncorvosként, rendőrségi szakértőként az első volt, aki szállodában túladagolásban meghalt külföldit helyszínelt. Később évente több száz esete volt. Most mentőorvos. Szóval meghallgattam ezt az előadását, vagyis ennek az elődjét és úgy döntöttem, hogy mint apa, én ezt szeretném tovább adni, nem csak a saját gyerekemnek, hanem minél többeknek, mert a saját szememmel tapasztaltam a hatását. Most együtt dolgozunk” – mondta Marosi Antal. A prezentációkat együtt tartják a mentőorvossal, közösen készülnek rá, szervezik az újabb és újabb turnusokat, hogy hová lehetne még eljutni. Tartottak már előadást tűzoltóknak, mentőtiszteknek és ápolóknak, pedagógusoknak, és iskolákban osztályoknak. Meglepő, de akik a legkevésbé érdeklődnek, azok a szülők – mondta a műsorvezető.

A Marosi féle prevenciós program legfőbb üzenete, hogy ha drogozol, nem fogsz örülni többé. „Ami most teljessé teszi az életed, amitől pozitív energiát kapsz, amitől feltöltődsz, többé nem fog jelenteni semmit. Nem lesz. Nem fogod érezni. Ez a kémia és a biológia törvénye. Nem lehet visszafordítani. Azokat az érzékelő receptorokat, melyek az agyunk örömközpontjában az örömöt, a jóleső érzést továbbítják a testünkben, elpusztítja a kábítószer. És ezek a receptorok nem nőnek ki újra, nem lehet őket pótolni. Nem lehet meggyógyítani, nem lehet megszerelni. És ez a tétje ennek az egésznek. De a dealer, akinek az kell, hogy eladja neked azt a szemetet, mert a barátnőjének kell a lé az új implantátumra, nem fogja neked azt mondani, hogy öcsém úgy vegyed, hogy el fog szállni az agyadban az örömközpont” – fogalmaz előadásában Marosi Antal.

Mint vallja, a választás mindenkinek a saját felelőssége. Lehet örülni éhesen a rántott hús illatának, a barátnő szép hosszú combjának, a barátod simogatásának. Vagy jöhet a szer, a tömény öröm, amitől szépen elkezd elpusztulni az egész örömközpont. Először csak két adag kell a korábbival azonos szintű hatáshoz, aztán már három, hiszen fogynak a receptorok, amik felfogják az örömszemcséket. „A drogosok ezért nem tudnak őszintén mosolyogni, mert nem tudnak örülni, nem vált ki belőlük semmit, ami korábban boldogságot adott. És ebbe az egészbe aztán jó hamar bele is halnak. Megéri? Ti tudjátok, ti döntitek el” – mondta a fiataloknak a rádiós. Úgy véli, programjuk hatásos, amit több teszt is igazolt már, melyet azokkal a fiatalokkal írattak, akik már részt vettek a programban. Megértik, hogy működnek belülről, és a felismerés súlya annyira nyomja őket, hogy szinte felállni sem tudnak székükről az elköszönés után.

hírforrás: pannonmedia.hu

Tekintsd meg az ízelítőt