Hírek, aktualitások
2014. 10. 01. 17:36 | Közérdekű információ

'56 kicsit másképp

Az idei évben, gimnáziumunkban sajátos interaktív történelem óra keretében emlékezünk meg az 1956-os forradalom eseményeiről. Kísérletet teszünk arra, hogy a történelem egy-egy szeletét megelevenítsük előttetek.

Az ünnepség első felében „A szabadság vihara” c. filmet tekintjük meg közösen.

A film az 1956. december 6-i melbourne-i olimpiai vízilabdatorna elődöntőjét mutatja be, ahol a magyar és a szovjet csapat méri össze erejét. Alig egy hónappal a magyar forradalom drasztikus leverése után a medencében immáron egyenlő feltételek mellett politikai eseményektől feltüzelt játékosok küzdenek.

A film alkotói (Quentin Tarantino, Andrew G. Vajna és  Lucy Liu) célul tűzték ki, hogy filmjük a fiatal közönség számára is világosan tárja fel az 1956 őszén, a szovjet uralom alól fellázadó magyarok történetét, és tették ezt feledhetetlenné a híres-hírhedt, véres vízilabda-mérkőzés párhuzamával.

A filmet követően egyik kiválóságunk (Kis Boglárka 9.d osztályos tanuló) saját forgatókönyve alapján készített színdarabot tekintjük meg, ahol bepillantást nyerhetünk az ’56-os utcai eseményekbe.

Ahhoz, hogy ezeket a történelmi pillanatokat élővé tehessük diákjaink számára, meghívtuk a műsorra az ’56-os melbourne-i magyar vízilabda válogatott egyik legendás tagját, a kétszeres olimpiai bajnok Bolvári Antalt és a Pesti Srácok egyik fronton harcoló tagját, vitéz Hajdú Szabolcsot, hogy ők elevenítsék meg számunkra a történelem egy-egy pillanatát. Meséljék el hitelesen, hogy milyen volt a forradalom a vízben, a sportpályán és mit éltek át az akkori fiatalok az utcai harcok során.

Az ünnepség időpontja: 2014. október 22.

Az ünnepség helyszíne: 1039 Budapest, Kelta utca 2. Európa terem (Zsigmond Király Főiskola épülete)

A programok 8:00-12:00-ig tartanak. Megjelenés, regisztráció minden kőrösis diák számára ünneplőben 7:45-ig!