Hírek, aktualitások
2017. 08. 01. 09:00 | Eredményeink

5 éve a világ élvonalában

RoboCup Junior 2017

2017. július 26-tól 30-ig Japán, Nagoya városában került megrendezésre a RoboCup Junior 2017 elnevezésű robotika világverseny, melyen Magyarországot a Rescue Line kategória nemzeti minősítő verseny eredménye alapján ismét a Baptista Szeretetszolgálat robotika csapata képviselhette.

A 2017-es helyszín a RoboCup évfordulójához kötődik, amely 20 éve Japánból indult útjára

A RoboCup az USA, Németország és Japán által létrehozott kutatóprojekt, melynek a versenyzésen túl az elsődleges célja a világ felnőtt, és junior korosztályú robotépítőinek összefogása, a tudományos terület fejlődésének elősegítése.

A junior (11-19 év) korcsoport bevonásának rendkívüli jelentősége van, hiszen így a fiatal tehetségek már korán bekapcsolódhatnak a kutatási folyamatokba.

Csapatunk 2012-től vesz részt a Rescue robotok fejlesztésében- versenyében. A robotok katasztrófa szimulációs helyzetekben, emberi beavatkozás nélkül, autonóm módon mentenek áldozatokat, csak a szerkezetükre és a programozásukra hagyatkozhatnak. Az akadályokkal nehezített mentési feladatok során az eredményes szereplés feltétele a jó robot konstrukció, és annak hatékony programozása.

A legtöbb junior versenyhez viszonyítva, a felhasználható eszközök tekintetében a robotok tervezőinek nagyobb szabadsága van, nincsenek egy- egy gyártó készleteire korlátozva. A robotok programozása összetett feladat, ugyanis képesnek kell lenniük, hogy akár 8 percen keresztül autonóm módon végezzék feladatukat, alkalmazkodva a folyamatosan váltakozó környezeti feltételekhez.

RoboCup Junior méretét jellemzi, hogy az idén három ligában (menekítő, foci, tánc) összesen 182 csapat vett részt.

A világversenyt minden évben az országok nemzeti minősítő versenyei előzik meg. A bajnok csapatok kvótát kaphatnak a RoboCup Junior világbajnokságra, így kategóriájukat tekintve a világ legjobb robotépítői- programozói mérhetik össze tudásukat, cserélhetnek tapasztalatot.

Hazánkban a Magyar Ifjúsági Robot Kupa 2017 volt az egymás utáni hatodik alkalom, amikor a Baptista Szeretetszolgálat robotika csapatának tagjai Rescue kategóriában magyar bajnoki címet szereztek. 2013-ban Hollandiában, 2014-ben Brazíliában, 2016-ban Németországban versenyeztek, és értek el több világbajnoki dobogós helyezést.

Az idei világversenyen voltak olyan országok, melyek több csapattal képviseltették magukat, így Japán négy, Irán három, Kínai és Tajvan két- két csapattal erősítette az általunk érintett legnépesebb (38 robotot számláló) Rescue Line kategória mezőnyét.

2017-től a Rescue Line kategóriában az életkor szerinti bontás megszüntetésével a 11-19 éves robotprogramozók egy korcsoportot alkotva versenyeznek, amely egyértelműen a felső korhatár irányába tolja a résztvevők életkorát.

Nagoyában 3 nap alatt összesen 11 db előre ismeretlen pályán kellett mentési feladatot végrehajtaniuk a robotoknak, melyek közül a legjobb kilenc futam pontszáma határozta meg a végső sorrendet.   A csapatunk által készített és programozott robot végig az élmezőny második felében haladva végül a 10. legmagasabb pontszámmal zárta a versenyt. Eredményünk színvonalát tükrözi, hogy többek között olyan országok csapatait sikerült magunk mögé utasítani, mint az USA, Oroszország, Németország. Az idei versenyen a mezőnyből kimagasló pontszámokat elérő, több robottal induló országok (Irán, Kína, Japán, Tajvan) csapatai közül is többen mögöttünk végeztek.

A csapat tagjai: ifj. Abán Csaba, Jakab Ágnes, Léka Patrícia, Papcsák Nóra.
Felkészítő tanáruk: Abán Csaba

A Japán út előkészítésében, helyszínen tartózkodásunk zökkenőmentes koordinálásában Gál Dávid a Baptista Szeretetszolgálat nemzetközi igazgatója segítette a csapatunkat.

A 2017-es, illetve az előző évek teljesítménye alapján örömmel mondhatjuk, hogy a Baptista Szeretetszolgálat robotika csapata kategóriájában már 5. éve a világ élmezőnyéhez tartozik.

A résztvevő versenyzőink visszaemlékezései: 

Papcsák Nóra:

„Nagyon jól éreztem magam a hét alatt. A hangulat jó volt. Az utazás kicsit lefárasztott. A dubai-i és tokyoi városnézés gyönyörű volt. És hát a verseny. Arra csak azt tudom mondani, hogy remek volt. Elég sokat izgultam azon, hogy mi hogyan fog sikerülni. Nagyon örülök annak, hogy ott tudtam lenni, hogy részese lehettem ennek.”

Jakab Ágnes:

„A verseny hangulata csodálatos volt, nagyon szimpatikus volt a környezet, még a superteam-et is élveztem, próbára tette az angol nyelvtudásom. A kirándulások fantasztikusak voltak, még ha olykor fáradtak is voltunk. Örülök, hogy újra eljutottam egy számunkra új helyre ilyen emberekkel, örülök, hogy velük tehettem meg ezt az utat.”

Léka Patrícia:

„Számomra nagyon fontos volt ez a verseny, mert most vehettem először részt ilyen jellegű versenyen. Nagyon sokat tanultam ez alatt a pár nap alatt. Sikerült új tapasztalatokat gyűjtenem. Először nagyon izgultam, hogy mi fog ott ránk várni, hiszen ide mi úgy jöttünk, hogy Magyarországot képviseljük a RoboCup junior 2017-es világversenyen, ami számomra egy nagyon nagy lehetőség, hiszen nem mindenkinek adatik meg, hogy eljusson Japánba egy világversenyre. Nagyon örültem mikor kiderült, hogy a legjobb 10 között vagyunk. Szerintem ez nagyon szép eredmény és mindent megtettünk, hogy a legjobbat kihozzuk magunkból ez alatt a pár nap alatt. Remélem továbbra is jó eredményeket fogunk elérni. Nekem ez egy nagyon jó élmény és lehetőség volt.”

ifj. Abán Csaba

„Izgalmas versenyen vehettünk részt, melynek során rengeteg tudást, és tapasztalatot szereztünk. Hatalmas élmény volt számunkra az utazás, hogy a világot láthattuk. Tokióban 40 emelet magasból csodálatos kilátásnak voltunk szemtanúi, utazhattunk japán gyorsvonatokkal, melyek 300 km/h-val szállították az utasokat. Örök emlékek maradnak a repülőzések, a tokiói és a dubai buszos kirándulások. Köszönjük, és hálásak vagyunk azért, hogy Japánban versenyezhettünk.”

Ezúton is köszönök mindent, az egész csapat nevében!

 

A program megvalósulásához hozzájárult, hogy  a Nemzeti Tehetségprogram keretében meghirdetett NTP-NTMV-17 kódjelű pályázati kiírásra benyújtott,  NTP-NTMV-17-A-0011 pályázati azonosítón nyilvántartásba vett RoboCup Junior 2017 című pályázatuk, mely a Támogató döntése alapján 3 400 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.