Hírek, aktualitások
2016. 03. 15. 09:04 | Eredményeink

Ismét világbajnokok a kőrösis robotikás lányaink!


RobotChallenge2016 nyílt robotika világverseny (Bécs, 2016. március 12-13.) 

Az idei évben 13 versenyszámban, 39 országából több mint 800 versenyzővel összesen 645 robotot regisztráltak. 

A Baptista Szeretetszolgálat robotika csapata 2 versenyszámban, összesen 7 robottal indult a világversenyen. 

Az egyik a Lego Sumo kategória a RobotChallenge legnépszerűbb versenyszáma volt az idei évben. A regisztrált robotok mennyisége még a verseny előtti utolsó pillanatokban is változott. Végül összesen 141 szumó robot vett részt a küzdelmekben. Ezen a világversenyen nincs korosztályok szerinti bontás, így a mezőny jelentős számban tartalmaz felnőtt robotépítőket, programozókat. A szumó robotok szerkezetükre, szenzorjaikra, és programozásukra hagyatkozva, autonóm módon, emberi beavatkozás nélkül küzdenek meg egymással a robotszumó szabályai szerint.

A 141 db robot összesen 15 db kvalifikációs csoportban mérkőzött a legjobb 30 közé, vagyis a döntőbe jutásért.

A csapatunk által készített, programozott 5 db szumó robot közül három csoportelsőként, kettő pedig csoportjának a második helyén jutott az egyenes kieséses rendszerű döntőbe, melyet két ágra osztva rendeztek meg a szervezők.

A számunkra nem a legkedvezőbb sorsolás következtében a döntő egyik ágán 4 robotunk, a másikon pedig 1 robotunk küzdhetett a legjobb négy közé kerülésért. Ennek megfelelően sajnos hamar kialakultak a saját robotjaink közötti egyenes kiesést jelentő mérkőzések is, melynek alkalmával két robotunktól búcsúznunk kellett.  A döntő első ágán kiemelkedő teljesítménnyel sikerült mindkét helyet megszereznünk a legjobb négybe kerülésért vívott mérkőzéseken, a második ágon lévő egy robotunk szintén magabiztos győzelmekkel kvalifikálta magát a legjobb négy közé.

A négyes döntőben a legjobb kettő közé kerülésért a 2_Bit_2 nevű robotunk búcsúztatta olasz ellenfelét, a másik ágon „házi” versenyünkben a 2_Bit_1 elnevezésű robotunk jutott az 1. helyért folytatott döntőbe. A harmadik helyezésért zajló küzdelemben a  ~NiceDroid~ nevű robotunk  szintén legyőzte olasz ellenfelét. 

Ennek megfelelően a RobotChallenge 2016 nyílt robotika világverseny Lego Sumo kategóriájának első három helyén magabiztos teljesítménnyel a Baptista Szeretetszolgálat robotika csapata által készített, és programozott magyar robotok végeztek, így a dobogó mindhárom fokát csapatunk foglalhatta el.

A szumó robotok küzdelmei közötti szünetekben részt vettünk a Line Follower Lego versenyszámban is. Itt a robotok az F1-es pályák kicsinyített másolatán versenyeznek, gyorsasági futamok során. Az 59 db robotot tartalmazó nemzetközi mezőnyben ~*NiceDroid*~ robotunk a döntőbe jutott, ahol végül a legjobb 8 közé jutva zárta a versenyt.

A csapat tagjai: ifj. Abán Csaba, Jakab Ágnes (Kőrösi), Léka Patrícia, Papcsák Nóra Annamária (Kőrösi), Poór Lili, és felkészítőjük Abán Csaba.

 

Támogatók: