Hírek, aktualitások
2014. 04. 09. 12:05 | Kirandulások, túrák

Demokráciajáékon a Kőrösisek a Parlamentben

Parlamenti demokráciajátékon a 12. osztály! Még szeptemberben olvastunk erről a lehetőségről, és a gyerekekkel rögtön eldöntöttük, hogy jelentkezünk erre a játékra. Az ország bármelyik középiskolája jelentkezhetett erre a játékra, minket 2014. március 7- re hívtak be. A programon 4 középiskolai csoport vett részt egyidejűleg, egy esztergomi, egy komáromi és egy másik budapesti iskola volt rajtunk kívül.


Reggel fél 9- kor találkoztunk volna a XII. számú kapunál, de a Kossuth tér átépítés miatt messze a kaputól, a kordonokon kívül kormányőrök várták a csoportokat, és bekísértek minket, majd segítettek a beléptetésnél, illetve egész nap kísértek minket. A csoport minden tagjának át kellett haladnia egy detektoros fémvizsgáló kapun. Miután kisebb nehézségek után sikerült mindenkinek belépnie a parlament épületébe, megkezdődött az egész napos program.

Elsőként Jakab István alelnök úr köszöntötte a jelenlévőket a delegációs teremben, majd egy rövid frakcióegyeztetésre került sor, ahol még utoljára megbeszéltük a mi kis frakciónk stratégiáját és taktikáját. Ebben nagy segítségünkre volt Kerekes Margit, aki az egész nap folyamán kísért minket. Majd négy csoportra bomlottunk, hiszen a bizottsági ülésekkel folytatódott a program, ahol minden iskola 5-5 fővel kellett, hogy képviselje magát. A bizottsági üléseket ismételten a frakcióülések követték, ahol már a plenáris ülés előkészítése volt a feladatunk.


Miután ezzel végeztünk, jött a megérdemelt büféebéd, mégpedig a Vadász teremben. A teremből lehetőség nyílt kimenni egy erkélyre is, amely éppen a Dunára, illetve a Batthyányi térre nézett, csodálatos volt! Ebéd után folytatódott a munka, következett a plenáris ülés, majd egy rövid szünet után a végszavazás a törvényről és a módosító javaslatokról. A szavazás után a sajtótájékoztatók következtek.

A program lezárásaként még egy idegenforgalmi sétát is tehettünk az épületben, amely az egész napos fáradságunkhoz mérten rövid volt, de nagyon hasznos és érdekes volt.
Egy egész napot tölthettünk el az ország házában, ami nagyon megtisztelő és felemelő érzés volt. Betekintést nyerhettünk az országgyűlési képviselők munkájába, a törvényalkotás folyamatába, de láthattuk például a Szent Koronát is, illetve annak őrzését ellátó tisztek hihetetlen látványos munkáját is. A nap folyamán többször is interjút kellett adnunk a jelenlévő újságíróknak. A játék szerepjáték volt, amelyben a diákok, osztályok mindegyike egy- egy "pártot" jelenített meg, törekedve arra, hogy a párt gondolkodásmódját, értékrendjét, kapcsolatrendszerét magáévá tegye, azaz a megadott gondolkodásmóddal azonosulni kellett. Osztályfőnöki órákon már hetekkel előtte készültünk a nagy napra, megtartottuk a frakciógyűléseinket, ahol meg kellett választanunk a tisztségviselőinket is:

- Két tanácsadó Csököly Zsuzsanna és Szentes János volt.
- A Honvédelmi és Rendészeti Bizottság elnöke Visontai "Muki" Miklós lett.
- Az Országgyűlés jegyzője Tóth Patrik volt.
- Frakcióvezetőnk Somogyi Endre volt.
- Vezérszónokunk Mucsi Kornél volt.
- Szóvivőink Morvay Áron és Hanyecz Levente voltak.

Mindenkinek kivétel nélkül nagyon tetszett az egész napos program, sok élménnyel gazdagodtunk, ezúton is köszönjük a szervezőknek és Kerekes Margitnak a segítségét. Illetve köszönet az osztályom tanulóinak is, mert kellő komolysággal álltak hozzá a feladatokhoz, és egész nap példamutatóan viselkedtek. Köszönet Csököly Zsuzsanna tanárnőnek is, hogy sokat segített a felkészülésben. Ha lehetőségünk lesz rá, jövőre még egyszer szeretnénk visszamenni. Az alsóbb évfolyamok tanulóinak pedig csak ajánlani tudjuk ezt a lehetőséget. Ha 12. vagy éppen 13. évfolyamosok lesznek ne hagyják ki ezt a kiváló, az osztályközösséget még tovább formáló parlamenti játékot.