Az iskola dolgozói

Csaplár Orsolya

A véletlen sodort a tanári pályára és volt időszak, amikor felmerült bennem, hogy valóban ez-e a megfelelő szakma számomra. Aztán egyszer csak már nem szakmaként, hanem hivatásként, életformaként éltem meg a tanári létet, minden szépségével és persze néha nehézségével együtt. Megtapasztalhattam azt, amikor hihetetlen energiák áramlottak felém a diákok felől és a 45 perc szinte észrevétlenül elrepült. De persze volt olyan is, hogy ennek szöges ellentétét éltem át. Óriási erőre, kitartásra, nyitottságra volt szükség és persze bátorságra, hogy változtassak véleményemen, szokásaimon. Tanulni próbáltam és próbálok a tapasztalatokból és közben egyre közelebb kerülni, mind magamhoz, mind a tanítványokhoz, legyenek azok fiatalabbak vagy idősebbek.  Hiszen „az ember bárhol van is, csak attól tud tanulni, akit szeret” (Goethe).

Hiszek a vonzás törvényében, hogy olyan tanulók kerülnek hozzám, akikre hatással vagyok és  akiknek segíthetek, hogy elinduljanak saját útjukon. Hiszek abban, hogy általuk én is tanulhatok, s mindig újulhatok, így megmaradva örök diákként.

Remélem, hogy tanítványaim mindig is tudni fogják, én nem gép vagy robot vagyok, aki adagolja a tananyagot, s beállíthatják rajtam az adagolás sebességét. Én, ugyanúgy, mint ők, egy valós ember vagyok, aki tévedhet és hibázhat is, nem tökéletes, csak, mint minden ember, a tökéletesség felé törekszik és közben egyfolytában tanul, tanul, tanul. Hiszen ezáltal kitárul a világ és benne önmagunk.

„Élj úgy, mintha csak másnapig élnél, de tanulj úgy, mintha örökké élhetnél” (Gandhi)

És mirért a Kőrösi?

A Kőrösiben találkozik a múlt, amely a hagyományokból táplálkozik és a jövő, amely mindig új utakat, lehetőségeket keres. A kettőt nem mindig sikerül összehangolni, de itt nálunk ez sikerrel történik és örülök neki, hogy mindennek részese lehetek. Hálás vagyok, hogy olyan kollégák vesznek körül, akikre mindig és mindenben számíthatok és hogy olyan diákokat taníthatok, akik érdeklődőek, nyitottak és szeretettel fordulnak felém, még akkor is, ha néha a német nyelv útvesztőiben elakadnak.

Tanított tantárgyak:

TörténelemNémet