Az iskola dolgozói

Nagy Zsuzsánna

Tanár úgy lettem, hogy egyszer csak megláttam egy apróhirdetést. A József Attila Gimnáziumba kerestek némettanárt. Pályáztam, mert ki akartam magam próbálni tanárként. Az igazgató felvett, pedig harminchat éves voltam és gyakorlatilag nem volt tapasztalatom. Mondták róla a kollégák, hogy jó emberismerő. Igazuk lehetett, a pályán maradtam és nem bántam meg.

Akkoriban, a kilencvenes években heti három órában tanítottam a német nyelvet egy-egy osztályban. Sok tehetséges tanítványom volt, már a harmadik osztály végén jó néhányan megszerezték a középfokú nyelvvizsgát. Diákjaim sikerei mindig nagy büszkeséggel és örömmel töltöttek el.

Angoltanár úgy lettem, hogy letettem a felsőfokú nyelvvizsgát, és úgy éreztem, tovább kell folytatnom a tanulást. Tanár szak lett belőle. – Szerencsére, ugyanis a mai gyerekek a némettel nemigen bíbelődnek – sajnos.

Munkám során pontosságra, precizitásra nevelem a tanulókat és igyekszem minél több kifejezőeszközt átadni. Sokszor kérdezik a szinonimákról: ’minek ennyi szót megtanulni?’- Azt szoktam erre válaszolni, azért, hogy amikor szükséged lesz rá, egy eszedbe jusson.

A nyelvtudás szintje határozza meg a gondolkodás szintjét. Bár nyelvtanárként elsősorban kifejezőeszközöket közvetítek, ezt gondolatok nélkül nem tehetem. De Babits ezt sokkal szebben megfogalmazta:

„A nyelvkincs egyúttal gondolatkincs. Akinek több szava van, több ismerete van. (...) Akinek több szava van egy dologra, több gondolata is van róla.”

Egy másik jelenség a nyelvtanulás során, aki valaha tanult nyelvet tudja, hogy nem arról beszélünk, amiről akarunk, hanem arról, amiről tudunk. Itt egy Jókai Anna idézethez fordulok:

„Ha az ember nem az anyanyelvén beszél, egy icipicit hazugságra kényszerül mindig. Nem azt mondja, amit valójában szeretne, hanem amit zavar nélkül ki tud fejezni. Aki az anyanyelvét felejti el, az őszinteséget felejti el örökre.”

Én azért dolgozom, hogy a diákjaim- anyanyelvük megőrzése mellett - angol nyelven is őszinték lehessenek.

Miért pont a Kőrösi? – Ez könnyű! Mert az itt töltött hét évből ötben előkészítő évfolyamon tanítottam. Szeretem ezt a munkát, mert nagy eredményeket lehet elérni. Büszkén tartom számon korábbi tanítványaim sikereit és örömmel tölt el, hogy ott lehettem a kezdeteknél és én indíthattam el őket az úton.

Tanított tantárgyak:

NémetAngol