Az iskola dolgozói

Mády Bence György

Hogy miért pont a Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium? Nos, mert 1980 óta vagyok kapcsolatban az iskolával, amikor egy véletlen folytán egyáltalán tudomást szereztem a létezéséről és nyolcadikosként elkezdtem előkészítőre járni. Ez volt akkor az egyetlen kéttannyelvű iskola az országban és az orosz nyelvet ilyen módon most is egyedül itt lehet tanulni (és tanítani is). Innen érettségi után elég egyenes út vezetett az orosz nyelvtanári szakra, így ezt el is végeztem a Voronyezs Állami Egyetemen. Épp a rendszerváltáskor kezdtem el dolgozni, amikor tömegével képezték át az orosztanárokat más nyelvek tanítására, nekem pedig, lám, sikerült orosztanárként munkát találnom. Persze én sem ültem karba tett kézzel és estin elvégeztem a némettanári szakot is.
Örülök, hogy a saját volt iskolámban tanítok, mert én is részese lehetek a diákként megélt hagyományok továbbvitelének – gólyatábor, Kőrösi Napok, szalagavató, Kultúrák Dialógusa vetélkedő, csereutazások és még sok minden.
Örülök annak is, hogy a kéttannyelvű oktatás már több, mint tíz éve kiegészült a német nyelv tanításával is, így azóta az én munkám is és az iskola élete „színesebb” lett.
Az orosz nyelvet sok tekintetben igyekszem úgy tanítani, ahogy a saját volt tanáraimtól láttam, mert, a megváltozott nyelvtanítási szemlélet ellenére is úgy ítélem meg, hogy, ha akkor eredményes volt és sokan közülünk szinte anyanyelvi szintre tudtuk megtanulni, akkor most is az tud lenni. Persze bármelyik nyelv elsajátításához a legfontosabb dolog a tanuló hozzáállása – ha valaki egy nyelvet meg akar tanulni, akkor a tanár módszerétől függetlenül is meg fogja tanulni, ezt tapasztaltam az elmúlt több, mint két évtizednyi tanítás során és reménykedem abban, hogy az elkövetkezendő években még inkább tapasztalni fogom! Azt is jó látni, hogy a Németországba és Oroszországba szervezett tanulmányutak, illetve csereutazások során a tanulók többsége jól tudja használni a nyelvet és nagy mértékben fejlődik a tudásuk egy-egy ilyen út alkalmával.
Osztályfőnökként is igyekszem a tanulókkal jó kapcsolatot kialakítani és úgy érzem, hogy ez a legtöbb tanuló vonatkozásában sikerül is

Tanított tantárgyak:

OroszNémet