A Gimnáziumról

Göncz Kinga

EP parlamenti képviselő

2009 júniusa óta vagyok európai parlamenti képviselő, a testület második legnagyobb frakciójának, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége nevű politikai csoportnak a tagja. Az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság egyik alelnökeként a tagállamok közötti együttműködés elmélyítéséért dolgozom többek között a terrorizmus elleni harc, a bevándorlás-politika és menekültügy, az emberi és benne a kisebbségi jogok védelmének területén. A Foglalkoztatási és Szociális Bizottság póttagjaként a munkahelyteremtést, a szociális Európa vívmányainak megőrzését, a társadalmi összetartozás erősítését célzó európai uniós jogszabályalkotás a feladatom.

Megválasztásom előtt hét éven át kormányzati tisztségeket viseltem: 2006-2009 között Magyarország első női külügyminisztere, 2004-2006 között ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter, 2004-ben néhány hónapig esélyegyenlőségi tárca nélküli miniszter, 2002-2004 között pedig az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium civil koordinációért felelős politikai államtitkára voltam.
A kilencvenes években a Partners Hungary nevű, amerikai alapítású nemzetközi non-profit szervezet igazgatójaként dolgoztam, amely a konstruktív konfliktus-kezelési kultúra megteremtését, a demokrácia-, a tárgyalástechnikák és a változás-menedzsment oktatását tűzte célul. Ennek keretében Albániában, Grúziában, Koszovóban, Romániában és a volt Jugoszláviában a társadalmi konfliktusok megelőzését és kezelését végző központok fölállításában vettem részt. Ebben az időben több külföldi egyetemen is tanítottam, 1998 és 2003 között a Közép-Európai Egyetem Emberi Jogi Tanszékén az előítéletek szociálpszichológiáját oktattam.
1989-től az ELTE Szociológiai Intézetében többek között kommunikációs készségfejlesztést, mediációt és szervezetfejlesztést tanítottam. Ezt megelőzően - végzett orvosként és pszichiáterként - az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben dolgoztam, és részt vettem az első szociális képzések kialakításában.